HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

Daiwa G1350T

 

   Nem kellett sokáig keresgélnem, hogy régi kedvencemtől, a Daiwa-tól is találjak egy bemutatásra érdemes, hátsófékes típust. A G...T és az AG...CT típusok nálunk is kaphatóak voltak, közös jellemzőjük a hihetetlenül precíz fék, valamint az ACCU-SET rendszer.

   A hosszú úton állítható, megfelelő karbantartás mellett soha le nem tapadó fékje miatt az akkori versenyhorgászok egyik kedvence volt. A titok nyitja valószínűleg az átlagosnál nagyobb átmérőjű féklamellák alkalmazásában rejlik - minél nagyobb átmérőjű lamellák alkotják ugyanis a féket, annál megbízhatóbb, precízebb működésű a szerkezet. A rövid vagy hosszú úton állíthatóság pedig a fékállító csavar menetemelkedésének és a fékben található nyomórugónak a függvénye (minél kisebb a menetemelkedés, annál hosszabb úton, a fékállító csavar több tekerésével jutunk el a lazától a teljesen beszorított állapotig).

   Gyakorlatilag hasznavehetetlen, de kétségtelenül érdekes találmány az ACCU-SET rendszer. Annak idején, tíz-tizenkét évesen nem is nagyon tudtuk eldönteni, mi célt szolgál voltaképpen. Tekergettük-csavargattuk, de nem történt semmi - az orsónak viszont komolyabb megjelenést kölcsönzött, így örültünk neki. Valójában ez egy olyan szerkezet, amivel a hátsó féken beállított fékerőt tudjuk ellenőrizni, mérni. A dob elején, rugó ellenében elforduló tárcsát kézzel elfordítva, a  jelölés és matricán lévő számskála segítségével megtudhatjuk, hány kilogrammosra van állítva fékünk, hány kilogrammos terhelésnél kezd el orsónk zsinórt engedni. Ötletnek nem rossz ez a kis újítás, de a valóságban „érzésre”, botunk rugalmasságát is figyelembe véve állítjuk be a féket.

   A két golyóscsapágyat tartalmazó meghajtó szerkezet - egyszerűsége ellenére - még ma is kifogástalanul, új orsókat megszégyenítve működik.

 

daiwa_1350_1.jpg

daiwa_1350_4.jpg

Igényes, esztétikus kis orsó, grafitházzal, fémdobbal.

 

daiwa_1350_7.jpg

Kisméretű, kézreálló hajtókarfogantyú, nagyméretű, szintén jól kézreálló fékállítóval.

A képen látszik a HIGH SPEED felirat - jelen esetben ez 5,1:1 áttételt jelent

 

daiwa_1350_6.jpg

 Az ACCU-SET rendszer közelről. A tárcsa belső, matricázott része fix, a külső része pedig elfordítható. Addig kell fordítanunk, mig a dob is el nem fordul - ekkor a külső részen lévő piros jelölés megmutatja a beállított fékerőt.

 

daiwa_1350_2.jpg

Tányérkerekes meghajtás, kulisszás dobemeléssel, két golyóscsapággyal.

A tányérkeréken lévő furat a visszaforgásgátló helyes beállításához nyújt segítséget. A dobemelő fogaskerék bronz siklócsapágyon fut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 74
Tegnapi: 106
Heti: 74
Havi: 3 491
Össz.: 876 649

Látogatottság növelés
Oldal: Daiwa G1350T
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »