HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

A '70-es, '80-as évek peremfutó orsói

 

   A pontosság kedvéért egy kis kiegészítést kíván a cím : a '70-es, '80-as évek peremfutó orsói Magyarországon. Nyugat-Európában és Amerikában ugyanis előttünk jártak ezen a téren (is), ennek ellenére a hazánkban kapható orsók sem voltak rossznak, használhatatlannak nevezhetők. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a ma már 30-40 éves szerkezetek többsége egy alapos karbantartást követően újra alkalmassá válik akár rendszeres használatra is.

   Ezeknek az orsóknak legnagyobb része természetesen a szocialista országok terméke, mellettük kisebb számban megtalálhatóak voltak japán, francia, és egyéb gyártmányok is.

   Általánosságban jellemző volt rájuk, hogy az orsóház (vagy az egész orsó) fémből készült, a belső szerkezethez a mai orsókénál sokkal strapabíróbb anyagokat használtak, gyakran precízebb megmunkálással. Golyóscsapágyból legfeljebb egy darab került ezekbe az orsókba - helyettük bronzperselyeket, bronz siklócsapágyakat alkalmaztak. Röviden összefoglalva : a régi orsókat általában sokkal hosszabb távú használatra tervezték és gyártották, mint mai társaikat.

   Emellett volt még valami, ami manapság kezd egyre jobban kiveszni : ezeknek az orsóknak még volt stílusuk, egyéniségük.

 

A következő menüpontokban bemutatok néhány olyan orsót, amelyek ismert, sokak által használt típusok voltak hazánban a '70-es, '80-as években.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 106
Heti: 17
Havi: 3 434
Össz.: 876 592

Látogatottság növelés
Oldal: A '70-es, '80-as évek peremfutó orsói
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »