HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

Régi orsók karbantartása/javítása

 

   A régi típusú, több évtizednyi kort megélt orsók a legritkább esetben kerülnek elő gondosan karbantartott, használatra kész, illetve vitrinbe kívánkozó állapotban. Azonban ezek a viszonylag egyszerű szerkezetek a legtöbb esetben életre kelthetők – némi műszaki érzék, türelem és alapvető szerszámok birtokában.

   Ha valaki csak díszként szeretné régi orsóját a polcra helyezni, egyszerűbb a dolga – egy alapos tisztítás, és már készen is van.

   Azon is lehet segíteni, ha az orsó festése túlságosan megviselt állapotú – viszonylag olcsó és jó minőségű aeroszolos festékek kaphatók (szinte bármilyen színben), amivel könnyen elvégezhető ez a kissé több időt (és anyagi ráfordítást) kívánó munka.

   Ha használni is akarjuk majd az orsót (vagy csak szeretnénk azzal a tudattal élni, hogy akár használhatnánk is, ha akarnánk…), akkor műszakilag kell megbízhatóvá tennünk, ami a teljes szétszedésével (és ezt követően, jó esetben az összerakásával) jár.

   Az alábbiakban megpróbálok némi segítséget nyújtani mindhárom variációra.

 

Külső tisztítás

 

   A tisztítást könnyen, és mindenféle speciális szerszám nélkül elvégezhetjük, de néhány dologra azért nem árt odafigyelni. Először is engedjünk meleg, mosogatószeres vizet a mosogatóba, amikor a feleségünk/barátnőnk nem tartózkodik a közelben (Fúj, viszed innen azt a koszos vackot…), vegyük le a hajtókart és a dobot, majd lássunk neki egy szivaccsal az orsó áttörölgetésének. A hajlatokhoz használhatunk például egy régi fogkefét. Az orsóházra, dobra, illetve papír alapú matricára vagy fémfóliára nyomtatott feliratoknál a tisztítást nagyon óvatosan végezzük, mert erősebb dörzsölés hatására a feliratok régi festékanyaga hajlamos a szennyeződéssel együtt távozni…

   Lakkbenzin vagy klóros, savas oldószerek használatát a külső tisztításnál kerüljük, mert károsíthatják a festéket és a műanyag alkatrészeket (például hajtókarfogantyú).

   A rozsdásodó, krómozott alkatrészek tisztításához kitűnően használható a folyékony súrolószer – a régi fényét természetesen már nem fogja visszanyerni, de legalább a rozsdától megszabadítjuk.

   Ha a mosással megvagyunk, törölgessük át az orsót egy puha, száraz ronggyal.

    Az orsó szárazra törlése után gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a műanyagból készült dob és egyéb külső alkatrészek (újabb, grafitházas orsóknál pedig az egész orsóház) elvesztették fényüket, kifakultak, bemattultak. A probléma megoldása egyszerű : bármilyen hagyományos kenőzsírral vékonyan le kell kenni a kezelendő felületet. Ezt a legkönnyebben az ujjunkkal (mindenféle rongy vagy ecset nélkül) tudjuk elvégezni. Hagyjuk rajta a zsírt kis ideig, majd alaposan töröljük át az egészet egy száraz ruhadarabbal – és máris szinte újszerű állapotúvá váltak a nemrég még matt műanyagok.

   Ha már a tisztítással bajlódunk egy keveset, akkor szánjuk rá még azt a kis időt, és szedjük le a dobról a régi, elhasználódott zsinórt – sokkal szebben fog mutatni az orsónk a vitrinben.

 

of7.jpg

Lehet még belőle használható, sőt újszerű orsó...

 

of10.2.jpg

... és íme: ha türelmesek voltunk, az eredmény nem marad el!

(a két képen ugyanaz az orsó látható)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 106
Heti: 34
Havi: 3 451
Össz.: 876 609

Látogatottság növelés
Oldal: RÉGI ORSÓK KARBANTARTÁSA/JAVÍTÁSA - Külső tisztítás
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »