HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

TOKOZ Reex

 

   A sokak által ismert Reex orsó a csehszlovák Tokoz cég gyártmánya volt. Kisméretű, úszós keszegezőbotra való orsócska, melynek tervezésekor valószínűleg csak körzőt használtak...

   A fékcsillag, a hajtókarfogantyú és a visszaforgásgátló kapcsoló kivételével az egész orsó fémből készült, zsinórvezetője görgős, a meghajtó szerkezet golyóscsapágyat nem tartalmaz.

   A képeken látható vajszínű, valamint szürke és zöld „kalapácslakk” festéssel készült.

   A felkapókar visszaváltását érdekes módon alkották meg : az orsóházon, a rotor alatt elhelyeztek egy (fix) fogaskoszorút, a felkapókar végén pedig egy fél oldalán fogazott fogaskereket. Ha dobáshoz kinyitjuk a felkapókart, a fogaskerék a fogaival lefelé fordul (a fogaskoszorú fogai közé illeszkedve), majd az orsó megtekerésekor a fix fogaskoszorún elforduló rotor a fogaskereket visszakényszeríti az eredeti állásába - ezzel a felkapókar be is záródott. Ennek a megoldásnak köszönhetően a felkapókar az orsó bármely állásában kinyitható, és az orsót megtekerve a visszazárás is azonnal megtörténik.

 

tokoz_reex_f1.jpg

Minden gömbölyű, még a hajtókarfogantyú is

 

tokoz_reex_f2.jpg

Görgős zsinórvezető, érdekes megoldású felkapókar-visszaváltással

 

tokoz_reex_f3.jpg

Nem maradt le néhány alkatrész a képről, tényleg ennyire egyszerű a belső szerkezete...

 

 

 

TOKOZ Record

 

   A Tokoz Reex elődje, a Record igazi „antikvitás”. Az igazán régi orsókra jellemző festetlen rotorral, hajlított orsószárral, az orsóházon tartós, fekete zsugorfestéssel. Annyira egyszerű kis orsó, hogy – több másik, korabeli típushoz hasonlóan – még visszaforgásgátlója sincs. Felkapókarja, annak visszaváltó szerkezete, műanyag dobja a Reex-éhez hasonló.

 

tokoz_record_1.jpg

tokoz_record_2.jpg

Kerek és lapos kis orsó – az egyszerű meghajtó szerkezet nem foglal nagy helyet

 

tokoz_record_3.jpg

Annyira lapos, hogy kilátszik a gerince...

 

tokoz_record_4.jpg

tokoz_record_5.jpg

Az orsóházban, a fedél levétele után nem sok minden marad, mert a tányérkerék az orsóházfedél részét képezi, míg a hajtókart rögzítő stiftet ki nem ütjük

 

 

 

_ _ _

 

   A TOKOZ (Továrny na kovové zboží) gyár termékeinek egy részét Magyarországon is be lehetett szerezni. Az üvegbotok, és a mindenki által ismert Stabil és Reex orsótípusok mellett olyan különlegességet is gyártottak, mint a TAP orsó, melynek működési elve a mai napig egyedülálló. Kevesen tudják azonban, hogy valójában kiknek a nevéhez fűződik ezeknek a mára legendássá vált típusoknak a megalkotása.

   A Reex elődje a Record típusnevű kis orsó, mely eredetileg a Wenzel Thoner által alapított SOL cégnél látott napvilágot SOL Triplex néven.

   A Stabil orsók megalkotója a prágai Josef Rousek, horgászfelszerelései ROUSEK márkanév alatt készültek.

   A híres TAP orsó zseniális ötlete pedig a szintén prágai Adolf Tlustos nevét dícséri.

   A háborút követően, 1948-ban a fenti (és más) cégeket államosították, és a továbbiakban TOKOZ néven folytatódott a horgászfelszerelések és sportszerek gyártása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 106
Heti: 39
Havi: 3 456
Össz.: 876 614

Látogatottság növelés
Oldal: TOKOZ Reex és Record
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »