HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

DAM Quick 441N

 

   A 441N külsőre egy szokványos orsónak tűnik, de kicsit jobban szemügyre véve, két olyan érdekességgel is találkozhatunk, melyek a korabeli orsókon korántsem voltak szokványos megoldások.

   Az egyik, hogy három állású csészefékkel rendelkezik, amely a rotor belső felén található csavarral kapcsolható L (csészefék nélküli), M (közepes erősségű csészefék), illetve H (erős csészefék) fokozatra. Az egész egy roppant egyszerűnek tűnő, csupán néhány kis alkatrészből álló szerkezet, de jobban belegondolva nem is lehetett annyira egyszerű megalkotni...

   A csészeféknek egyébként semmi köze a normál fékhez - a felkapókar dobás közbeni véletlen visszacsapódását hivatott kiküszöbölni, azáltal, hogy hátrahajtott felkapókarral (azaz dobás közben) nem / kevésbé engedi a rotort elfordulni.

   A másik érdekesség, hogy "High Speed", azaz gyors változat - ami annak idején körülbelül 4,8:1 áttételt jelentett (szemben a 330-as 3,5:1 áttételéhez képest).

   A visszaforgásgátló itt már a rotorra hat (kímélve ezzel a hajtáslánc elemeit), kapcsolója pedig - a modern típusokhoz hasonlóan - az orsó alsó felén található.

   Mérete egy mai 65-70-es orsóéhoz hasonlítható, a meghajtó szerkezete megegyezik a már korábban bemutatott 330-aséval, így arra most nem térnék ki bővebben.

 

dam_quick_441n_f11.jpg

Kívülről ismerős, belülről viszont érdekességeket rejt

 

dam_quick_441n_f22.jpg

A már megszokott DAM Quick embléma, mellette/alatta a "High Speed" felirat

 

dam_quick_441n_f555.jpg

Manapság a 6,2 :1 áttétel, akkoriban a 4,8 : 1 jelentette a gyorsat...

 

dam_quick441n_cseszefek1.jpg

A csészefék : a felkapókar nyitott állásában a 2. számmal jelzett rugó szorítja (kisebb vagy nagyobb mértékben) a 3. számmal jelzett alkatrészt az orsónyakon kiképzett peremhez. Az 1. számmal jelzett alkatrész változtatja a rugó előfeszítését, amennyiben állítunk rajta a rotor túloldalán.

 

dam_quick_441n_f44.jpg

A túloldalról így néznek ki az előző képen 1. és 3. számmal jelölt elemek. Az állítocsavaron csavarhúzóval (a bátrabbak körömmel...) állíthatják be a kívánt fokozatot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 106
Heti: 28
Havi: 3 445
Össz.: 876 603

Látogatottság növelés
Oldal: DAM Quick 441N High Speed
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »