HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

A HOKÉV horgászbotokról általában

 

   Ha a horgászbotok kapcsán a HOKÉV márkanév merül fel, a legtöbben a tömör üvegbotokra gondolnak. Ezekből készült a legtöbb, ezekkel lehet még a leggyakrabban találkozni a vízparton, és mára ezeknek alakult ki egy kisebb gyűjtői köre. Én is a tömör üvegbotokkal foglalkozok bővebben, de azért nem árt megemlíteni, hogy a HOKÉV gyártott/forgalmazott ezeken kívül bambusznád, cső-, illetve teleszkópos botokat is.

   A horgászbotok mellett persze készült még sok más kiegészítő, kellék is, mint például zsinór (Hokil Black, Hokil Delta), horog, szák, de még orsózsír is, melyet egy mai tízforintos nagyságú, színes tetejű, kis műanyag dobozban lehetett kapni. A HOKÉV úszói nem csak ismertek, de világszerte elismertek voltak – ha annak idején úszózni akart valaki, szinte csak ezekkel tehette, mert nem is nagyon volt más.

   A szinte elfeledett Universal 70 orsó minőségét felülmúlni pedig komoly kihívást jelentene a mai, modern orsógyáraknak is...

   Mivel ez a fejezet a tömör üvegszálas horgászbotokról szól, nézzük hát kicsit bővebben, mi jellemző általában véve az üvegbotokra! Ami a mai botokhoz szokott szemnek azonnal feltűnik, hogy sokkal rövidebbek. Ennek oka a bot gyártásához felhasznált anyag nagyobb súlyában rejlik – egy tömör üvegszálas, 3.90-es bottal való horgászat már komoly fizikai megterhelést jelentene. Ezért a leggyakrabban gyártott méret 200-270 cm között volt – ilyen hosszúságú botokat használták úszózásra, fenekezésre, pergetésre egyaránt. A mai társaikhoz hasonlóan, természetesen ezekből a botokból is különböző dobósúlyú és karakterisztikájú típusok készültek, így ki lehetett választani az adott módszerhez leginkább megfelelőt (már ha éppen lehetett kapni).

   Ne felejtsük el megemlíteni előnyös tulajdonságaikat sem - ezek közé tartozik a rugalmasság, a strapabíróság, és az, hogy sérülésekre szinte egyáltalán nem érzékenyek. Na meg persze hangulatosabbak is, mint a mai, spórolós-matt fekete, jellegtelen, kínai társaik…

   A HOKÉV által gyártott üvegbotok - véleményem szerint - jó minőséget képviseltek a maguk korában. Természetesen voltak jobban, illetve kevésbé jól sikerült típusok is, egy-egy típusról véleményt alkotni pedig már csak azért sem könnyű, mert gyakran előfordult, hogy két, ugyanazon típusjelzésű bot különböző alapanyagból készült, teljesen más karakterisztikával. Ez kitűnően tetten érhető például a Budapest-nél, melyből a fakóbb sárga színű, fekete nyelű változat egy merev és nehéz (szinte harcsázó) bot volt, az élénkebb narancssárga változat pedig egy lényegesen lágyabb, jóval kisebb súlyú, könnyű fenekezőbot - ugyanazon feliratozás mellett.

   Csak következtetni tudok, de úgy gondolom, hogy ennek két oka lehetett. Az egyik, hogy éppen milyen alapanyagot tudott megvásárolni a gyár – elképzelhető, hogy annak idején világpiaci viszonylatban sem állt rendelkezésre akkora választék. A másik lehetséges ok pedig, hogy fejlesztés keretében változtattak a felhasznált anyagon.

   A gyűjtőknek tovább kedvez, hogy néhány típus ugyanabból az anyagból, de több színben készült – a különböző szín ellenére azonos karakterisztikával.

 

uvegbot_4.jpg

Az első üvegbotoknak még nem adtak típusnevet, nemes egyszerűséggel egy ÜVEGBOT feliratot kaptak

 

    A HOKÉV botokra - kevés kivételtől eltekintve - parafanyél került. A parafanyélnek is két változatát alkalmazták : az egyik a „valódi” parafa, melyet parafakorongokból ragasztottak össze, majd csiszolták (ma is ezt az eljárást alkalmazzák a drágább, modern botoknál), természetesen oly módon, hogy a ragasztások nem látszanak, a nyél optikailag is egy egységes egésznek tűnik. A másik változat az őrölt, préselt parafanyél volt.

   Lakkozott bükkfa nyéllel találkozhatunk például az Úttörő, és puha, bőrutánzatú műanyag nyéllel a Budapest típusoknál. A Harcsa pedig színes gyűrűkkel tagolt, kemény, de mégis rugalmas, fekete műanyag nyelet kapott.

   Az orsótartó lehetett szimpla fémcsavaros (pl. Velence), dupla fémcsavaros (pl. Balaton), szimpla műanyagcsavaros (pl. Universal), illetve egyszerű, két darab fémgyűrűből álló is (pl. Úttörő).

 

hb6.jpg

Valódi parafanyél, dupla fémcsavaros orsótartóval

 

hb7.jpg

Őrölt, préselt parafából készült nyél, szimpla fémcsavaros orsótartóval

 

vd1.jpg

Jellegzetes HOKÉV végdugó

 

  Zsinórvezető gyűrűből is több változatot használtak : a korai típusokon többnyire csavart drótgyűrűt, és az első képen látható, ősi kerámiabetétes spiccgyűrűt találhatunk.

   A zsinórt jobban kímélő (és esztétikusabb), forrasztott, krómozott fémgyűrűkhöz általában már modernebb kerámiabetétes spiccgyűrű tartozott, néhány késői típusra pedig „korszerű” kerámiabetétes gyűrűgarnitúra került.

   A horogbeakasztó fül - mely manapság csaknem luxus - szinte minden típuson megtalálható volt.

 

hb1.jpg

A kerámiabetétes spiccgyűrűk őse

 

hb2.jpg

Csavart drótgyűrű

 

hb3.jpg

Forrasztott, krómozott fémgyűrű

 

hb4.jpg

Érdekes spiccgyűrű egy Úttörő botról

 

hb9.jpg

Szép díszítőkötés, és a HOKÉV embléma egy Budapest botról

 

hb8.jpg

A horogakasztó fül manapság extra, akkoriban "szériatartozék" volt

 

hb10.jpg

A toldás fémhüvelye a legtöbb típuson három barázdával díszített

 

hasznalati_tajekoztato.jpg

 Használati tájékoztató a HOKÉV üvegbotokhoz

 

 

royal_sunset_1.jpg

royal_sunset_5.jpg

royal_super_strong.jpg

Az utódok: az 1992. év végétől forgalmazott Royal teleszkópos botcsalád (Sunset, Super Strong, River Side)

 

 

   A következő menüpontokban részletesebben, fényképekkel mutatok be egy-egy típust a HOKÉV horgászbotok közül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 106
Heti: 65
Havi: 3 482
Össz.: 876 640

Látogatottság növelés
Oldal: A HOKÉV horgászbotokról általában
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »