HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

RILEH-REX 64

 

   Az egykori keletnémet Germina által gyártott RILEH-REX 64 orsók voltak talán koruk legismertebb orsói Magyarországon.

   Elődjük a gömbölyűbb vonalvezetésű, híres „arany” 57-es - az első generációs 64-es az ő hajtókarját, fékcsillagját, dobját örökölte, sötétszürke-fekete  „kalapácslakk” festéssel

 

rileh-rex_i..jpg

 

   Az általam részletesebben bemutatott, fekete színben gyártott modell volt a második generáció, a harmadik pedig az ízléstelen világosbarna színű, már csak két golyóscsapággyal ellátott, orsónak nevezett valami, mellyel a típus pályafutása véget is ért.

   Az alábbi képeken látható, második generációs modell még négy darab golyóscsapágyat tartalmazott, az elnyűhetetlen meghajtó szerkezetnek, a felhasznált anyagok minőségének, a precízebb összeszerelésnek köszönhetően Európa egyik legjobb orsója lehetett volna, ha a későbbiek során előre, és nem hátrafelé fejlődnek a tervezésével, gyártásával.

   A négy golyóscsapágy rendhagyó módon került elhelyezésre : két darab az orsónyakban (közvetlen egymás mögött), két darab pedig a hajtókar tengelyén (szintén közvetlenül egymás mögött) kapott helyet.

   Újabb érdekesség, hogy készült olyan változata is, melyen (az egyébként néma) visszaforgásgátló nem kapcsolható ki, a kapcsoló is hiányzik az orsóházról - a képeken is egy ilyen látható.

   Az orsóház teljes egészében fém, a legkülönfélébb színekben gyártott dob pedig nem túl strapabíró műanyag - ez az orsó gyenge pontja : hajlamos összeroppanni a rátekercselt zsinór nyomása alatt. Zsinórkapacitása körülbelül 50-es. Az egyszerű, filcbetétes fék egy rugós alátét behelyezésével jelentősen feljavítható, évenkénti karbantartást igényel.

 

rilehrexii_f1.jpg

A hajtókar szállításhoz behajtható - a végén lévő csavar meglazítása után

 

rilehrexii_f2.jpg

Univerzális méretű, esztétikus orsó - egy jó állapotú darab ma is megállja a helyét

 

rilehrexii_f3.jpg

Ennek a változatnak még nem görgős a zsinórvezetője, és nem is túl strapabíró - de ha szükséges, akkor könnyen cserélhető

 

rilehrexii_f4.jpg

A meghajtó szerkezet szinte tönkretehetetlen

 

rilehrexii_f5.jpg

Érdekes, hogy az orsóház (ami a belső alkatrészeket magába foglalja), tulajdonképpen csak egy fedél méretű, az orsótalp pedig a fedél részét képezi - ez más orsókon pont fordítva szokott lenni...

 

rileh-rex_ii._5..jpg

Dupla csapágyazás a hajtókar tengelyén (1.) és az orsónyakban (2.)

 

rileh-rex_dob.jpg

Azóta sem jutott eszébe senkinek narancssárga orsódobot gyártani...

 

 

_ _ _

 

   A Rileh orsók tervezője, a lipcsei Richard Lehmann az 1950-es évektől gyártott peremfutó és multiplikátor horgászorsókat. Cégét - a többi magánvállalkozáshoz hasonlóan - 1972-ben államosították, az orsókat a továbbiakban Germina Rileh-Rex néven gyártották.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 55
Tegnapi: 106
Heti: 55
Havi: 3 472
Össz.: 876 630

Látogatottság növelés
Oldal: RILEH-REX 64
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »