HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

 HOKÉV bambusznád horgászbot

 

   Az üvegbotokat megelőzően a bambusznád volt a legáltalánosabban használt horgászbot-alapanyag. A bambuszbotokat házilag is készítették, a legkülönfélébb gyűrűkkel és nyélmegoldásokkal. Gyakran előfordult, hogy "orsóként" mindössze a nyélbe, egymástól néhány centiméter távolságra bevert két darab szög funkcionált. Erre tekerték fel azt a néhány méternyi zsinórt, amihez sikerült hozzájutni...

   A HOKÉV is gyártott bambuszbotokat, különböző méretekben. Ezeknél a botoknál természetesen nincs értelme akcióról és dobósúlyról beszélni - arra használta őket a horgász, amire a kipróbálás alapján alkalmasnak találta.

 

bambusznad_bot_1_3_1.jpg

A képeken látható 3 méteres bot meglepően könnyű és rugalmas - erős a kísértés, hogy nyáron egy úszós pontyozás alkalmával kipróbáljam...

 

bambusznad_bot_2_2.jpg

A nyél kényelmes fogású, esztergált keményfa

 

bambusznad_bot_3_3.jpg

Az orsórögzítő egy réz papucsból (melyet apró szögekkel rögzítettek) és egy rézgyűrűből áll

 

bambusznad_bot_4-2.jpg

bambusznad_bot_7.jpg

A drótgyűrűk és a korabeli, kerámiabetétes spiccgyűrű a HOKÉV más botjairól ismerősek

 

bambusznad_bot_4_4.jpg

A toldás fémhüvelyét ezeknél a botoknál nem krómozták

 

bambusznad_bot_5_5.jpg

 

_ _ _

 

A bambusznád horgászbotok házilagos "gyártása" hosszabb folyamat volt. A kivágott szálat mindenekelőtt kiszárították és kiegyenesítették. A sok munkát nem, de annál több időt igénylő szárítás ősztől tavaszig tartott (például a padláson), mégpedig függesztve : a bot felső végét rögzítették, majd az alsó végére súlyokat kötöttek. A lassú száradás és a rákötött súlyok tavaszra egy egyenes, szívós, strapabíró botot eredményeztek. Az esetlegesen megmaradt görbületeket - a bambusznád előnyös tulajdonságát kihasználva -  gázláng fölötti melegítéssel tüntették el.

Következhetett a gyűrűzés : olcsó, könnyen hozzáférhető anyag volt a bicikliküllő, de használtak mindenféle egyéb drót-, achát- vagy korabeli kerámiabetétes gyűrűket is.

 

regi_gyuru.jpg

Rézdrótból hajlított gyűrű egy régi bambuszboton

 

regi_spiccgyuru.jpg

 Ez pedig egy igazán régi, kerámiabetétes spiccgyűrű

 

 

Ezek a házilag készült bambuszbotok gyakran egyrészesek voltak, tehát semmilyen toldás nem gyengítette anyagukat - így kitűnően megfeleltek a nádi pontyozás jelentette extrém igénybevételeknek is.

 

A horgászok találékonyságára, illetve az akkori szegényes horgászcikk-választékra jellemző, hogy a bambusznádon kívül még a legkülönfélébb anyagokból is készítettek horgászbotokat. Ilyenek például a harckocsi antenna, a párbajtőrpenge, illetve elvétve még fellelhetők bambusznád nyéltagú, fém spicctagú, valamint fém nyéltagú, üvegszálas spicctagú botok is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 106
Heti: 44
Havi: 3 461
Össz.: 876 619

Látogatottság növelés
Oldal: HOKÉV Bambusznád horgászbot
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »