HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

Régi horgászbotok felújítása

 

Festés, lakkozás?

   A horgászbotok felújításával kapcsolatban két kérdés szokott még felmerülni : a horgászbot festése, illetve a parafanyél lakkozása, javítása.

   A horgászbot festéséhez a hagyományos aeroszolos festékek nem felelnek meg, mert a bot hajlásakor megrepedeznének, rugalmassági edzőt kellene használni (a megfelelő technológiával párosítva), így „többe kerülne a leves, mint a hús”, ezért nem sok értelme van házilag belevágni. Az anyagában színezett üvegbotok színe felfrissíthető, élénkebbé tehető egy réteg csónaklakkal vagy egy vékony réteg nitrólakkal (én inkább a csónaklakkot ajánlom, könnyebb vele dolgozni).  A tisztítás + a gyűrűk újrakötése, és a nyél rendbetétele általában emel annyit a bot esztétikai állapotán, ami már önmagában is kielégítő.

 

 

Nyél felújítás, javítás

   A parafanyél lakkozása - véleményem szerint - általában szintén szükségtelen. A natúr parafa kellemes fogást nyújt, ahogy megázik, úgy ki is szárad, viszonylag könnyen is tisztítható. Ha lelakkozzuk, akkor a lakk esetleges sérülése után a víz a parafa belsejébe juthat, viszont a lakk miatt már sokkal nehezebben szárad ki – megindulhat az állapotának romlása. Emellett a lakkozott nyél kissé csúszós, ami a kényelmes használhatóságon ront.

   Ízlés dolga - ha valaki ragaszkodik a lakkozott nyélhez, 3-4 réteg csónaklakk erre a célra is megfelelő. Ha már belevágtunk, szánjunk rá több időt, inkább lakkozzuk a nyelet több rétegben, kicsit hígabb lakkal, mint egy réteg sűrűvel - sokkal szebb felületet kapunk.

 

prafanyel.jpg

Már egy súrolószeres tisztítás után is jelentős a különbség

 

 

   A valamikori lakkozás eltávolítása közepes szemcseméretű csiszolópapírral a legcélszerűbb. Első ránézésre sokszor kilátástalannak tűnik a dolog, főleg, ha több réteg (ráadásul különböző féle) lakkal találjuk szembe magunkat... A lakkozott nyél csiszolásához hasznos segédeszköz egy deszkadarabhoz ragasztott, vastagabb filc - a csiszolópapírt a filces oldalhoz kell szorítani, így egy egyenes felületű, de nem túl kemény csiszolóeszközt kapunk.

 

duna_mester_02.jpg

Vastag, repedezett lakkréteg egy régi bot nyelén

 

duna_mester_6.jpg

Ugyanaz a nyél - de már megtisztítva

 

 

  Az egérrágta vagy más egyéb módon sérült parafanyél gyakori jelenség. Kár lenne ilyen apróság miatt lemondani régi botunkról, a hiba viszonylag egyszerűen javítható. Szükség van hozzá egy darab parafára (például egy „bontásra való” botról), erősebb cérnára, illetve az elmaradhatatlan Uverapid ragasztóra.

   Kezdésként a rágott, sérült részt szabályos alakúra, egyenes szélűre kell alakítani egy éles késsel vagy tapétavágóval.

 

nyel_javitas_2.jpg

nyel_javitas_3.jpg

A javítandó nyélrész, és a már többé-kevésbé szabályos alakúra előkészített felület

 

   A pótlásra szánt parafából hasonló méretű és alakú darabot kell kiszabni - ügyelve arra, hogy a sérült résznél semmiképpen ne legyen kisebb, inkább oldalanként fél-fél milliméterrel nagyobb, illetve vastagabb (vastagabb = a helyére illesztve álljon ki a nyél síkjából). Ez persze nem megy egy lépésben, többször is a helyére kell próbálni, de inkább több részletben vágjunk le kisebb darabokat, mint első vágásra kicsire sikerüljön...

   Ha a pótlás elkészült, a leendő helyét be kell kenni Uverapiddal, a parafa darabkát szorosan belenyomni, majd cérnával szorosan, sűrűn áttekerni. A cérna a művelet végén egyszerűen rögzíthető szigetelőszalaggal. Ezt követően ne felejtsük el a széleken kitüremkedett, felesleges ragasztót letörölni - ha rajta hagyjuk, magunknak csinálunk vele plusz munkát.

 

nyel_javitas_4.jpg

nyel_javitas_5.jpg

Nem baj, ha a pótlás nagyra sikerült - nagyból még mindig lehet kisebbet csinálni...  Az alsó képen látható, összehajtogatott csiszolóvászon azt hivatott megelőzni, hogy a cérna menetei túlságosan a régi, kissé már „megfáradt” parafába vágjanak

 

   Az egy napos száradási időt kivárva, síkba lehet csiszolni a javítást. Ehhez a csiszolópapírt fogjuk egy sima felületű deszkadarabhoz, így tudunk majd egyenes felületet kialakítani. Ha a javított rész síkba került a nyél többi részével, akkor az egész nyelet „felfrissítjük” egy átcsiszolással (először közepes szemcseméretű csiszolóvászonnal, majd P320-as papírral), így a javítás kis túlzással észrevehetetlenné válik.

 

nyel_javitas_6.jpg

Aki nem tudja, hogy ott van, valószínűleg észre sem veszi...

 

   Precízen összecsiszolva természetesen tapintással sem érzékelhető a javítás. Segíti a munkánkat, hogy a parafanyelek általában 2-3 cm széles gyűrűkből kerülnek kialakításra - ha a sérülés a bemutatottnál nagyobb, akár egy komplett gyűrűt is cserélhetünk.

 

 

 

   A keményfa nyél felújításának (főleg régi bambusz- vagy acélbotokon találkozhatunk ilyennel) is első lépése a csiszolás. Az előzőekhez hasonlóan itt is egy közepes szemcseméretű csiszolóvászonnal kezdjünk, majd P320-as papírral alakítsuk ki a végleges felületet.

 

hb.nyel_1.jpg

hb.nyel_2.jpg

Csiszolás közben... A hátsó, sötétebb részen látszik, milyen állapotban volt a nyél a művelet megkezdésekor

 

hb.nyel_3.jpg

Célszerű a nyél részét képező, fém alkatrészeket Tesa szalaggal védeni, így még véletlenül sem tudunk kárt tenni bennük

 

   A csiszolás után akár következhetne a lakkozás is, de sokkal szebb lesz a nyelünk, ha előtte pácoljuk. Ehhez én a háztartási és festékboltokban, kis papírtasakban kapható, vízben oldódó Columbus fapácot használom - olcsó és a célra tökéletesen megfelel. Több féle színből lehet választani, a régi botoknak a sötétebb színek általában jól állnak (ilyen például a dió vagy a teak fa). Egy bot nyeléhez egyébként minimális mennyiség szükséges, felesleges lenne a zacskó egész tartalmát feloldani, egy tasakkal (hozzávetőleg 500 Ft) akár tíz nyél pácolását is meg tudjuk oldani. A pácolást egyébként - hasonlóan a lakkozáshoz - kisebb, puha sörtéjű ecsettel végezzük, 1-3 rétegben, a kívánt szín eléréséig.

 

hb.nyel_4.jpg

Pácolás és lakkozás után

 

   A lakkozás itt is 3-4 rétegben történjen, és nem szabad megfeledkezni a rétegek közötti száradási idő betartásáról, ami a csónaklakkok esetében általában 24 óra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 106
Heti: 46
Havi: 3 463
Össz.: 876 621

Látogatottság növelés
Oldal: RÉGI HORGÁSZBOTOK FELÚJÍTÁSA - Festés, lakkozás, nyél felújítás
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »