HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

Tároló és legyező orsók

 

   Engem személy szerint kevésbé vonzanak a tároló és legyező orsók (talán az egyszerű szerkezetük miatt), mégsem mehetünk el mellettük anélkül, hogy néhány szót legalább ne szóljunk róluk, hiszen ők az orsógyártás kiindulópontjai.

   Az első tároló orsók még fából készültek (hol másutt, mint Angliában…), őket követték a rézből, majd az alumíniumból, műanyagból, már ipari mennyiségben gyártott típusok. A mindössze egy dobból és egy házból álló egyszerű szerkezetek dobásra még nem voltak alkalmasak, szerepük a zsinór becsévélése volt, de ami a lényeg : emellett nagy segítséget nyújtottak a horgásznak a fárasztás során. A tároló orsók többsége ugyanis racsnival rendelkezik, ami tulajdonképpen egy kezdetleges, még nem szabályozható erősségű fék (és egyben kezdetleges visszaforgásgátló is).

   Később a dobás problémájára is találtak megoldást (véleményem szerint zseniális az ötlet) – megszülettek az elfordítható orsók. Ezek voltaképpen „normál” tároló orsók voltak, de az orsótalpnál 90 fokkal elfordíthatóak – ekkor a mai peremfutó orsókhoz hasonlóan pereghetett le dobjukról a zsinór. Dobás után az eredeti állásba visszafordítva, ismét becsévélhető volt a kidobott zsinór, fárasztható a megakasztott hal.

   Némelyik típus már teljes értékű, filckorongos fékkel is rendelkezett – itt egy fékcsillaggal (a peremfutó orsókhoz hasonlóan) már állíthatóvá vált a fékerő. Ezzel a tároló orsók gyakorlatilag evolúciójuk csúcsára jutottak, innen már nem volt hová fejlődni – megjelentek, majd szép lassan leváltották őket a peremfutó orsók.

   Ennek ellenére a forma ma is él – a legyező orsók továbbra is a régi szisztéma szerint készülnek, de természetesen már jóval korszerűbb anyagok felhasználásával (mind a dob és orsóház, mind a fék terén).

 

   Az alábbiakban közelebbről is megnézünk három tároló / legyező orsót. Az egyik egy nagyon gyakori, egyszerű és olcsó darab (fémből), a másik egy sokkal precízebb szerkezet (műanyagból), a harmadik pedig egy japán legyező orsó a ’70-es évekből – így lehet némi rálátásunk minden változatra.

 

 

Tokoz Black Seal

 

   Ő képviseli az egyszerű és olcsó kategóriát - ennek megfelelő anyagminőséggel és illesztésekkel.

A ház lemezből, a dob alumíniumból készült, a hajtókarfogantyúk pedig műanyagból. Kapcsolható racsnival rendelkezik.

 

tokoz_black_seal.jpg

tokoz_black_seal_2.jpg

tokoz_black_seal_3.jpg

A racsni az orsó hátoldalán lévő gomb fel/le csúsztatásával kapcsolható be, illetve ki

 

 

EMTÉ Möwe

 

   A keletnémet EMTÉ által gyártott Möwe már egy jóval precízebb szerkezet - annak ellenére, hogy „csak” műanyagból készült.

 

emte_mowe_1.jpg

emte_mowe_4.jpg

emte_mowe_5.jpg

emte_mowe_3.jpg

emte_mowe_6.jpg

Itt megnézhetjük kicsit közelebbről a racsni műlödési elvét : a kapcsoló alsó állásában nem történik semmi, mert a rugó által körülölelt fém ék nem ér be a dob tengelyén lévő fogaskerék fogai közé ...

 

emte_mowe_8.jpg

... felső állásban pedig tulajdonképpen betoljuk a fogaskerék fogai közé, így a rugónak köszönhetően némi ellenállást képez, illetve hangot is ad

 

 

Olympic No.300

 

   Ő képviseli a legyező orsókat és egyben a felső kategóriát. A működési elv megegyezik az előzőekben már megismerttel, az anyagminőség és a precíz összeszerelés viszont már magasabb igényeket is kielégít.

   Apró, de rendkívül „felhasználóbarát” figyelmesség, hogy a dob gombnyomásra kivehető.

 

olympic300_4.jpg

olympic300_2.jpg

olympic300_5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 106
Heti: 43
Havi: 3 460
Össz.: 876 618

Látogatottság növelés
Oldal: Tároló és legyező orsók
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »