HOKÉV horgászbotok és egyebek...

HOKÉV horgászbotok képekkel, horgászbotok felújítása - részletes, fényképes leírással, horgászorsók a '70-es, '80-as évekből, régi horgászorsók felújítása, karbantartása

 

RYOBI MX40D

 

   A Ryobi MX szériája ugyan nem volt kapható hazánkban, de az MX30-as licence alapján készült (és azzal gyakorlatilag teljesen megegyező), csehszlovák TOKOZ MK100-as igen, így indokoltnak tartottam, hogy ez az egyszerűségében is nagyszerű orsó ebben a menüpontban szerepeljen.

   Az MX40D ugyan nem rejteget semmilyen műszaki érdekességet, mégsem mondható átlagosnak - első kézbevételkor feltűnik, hogy a nagyon masszív, még durva használat mellett is szinte tönkretehetetlen, 630 grammos szerkezet megdöbbentően precízen, finoman működik.

   Az MX szériát 10-től 50-es méretig gyártották, a számok az orsó nagyságára, zsinórkapacitására utalnak, de nem az Európában megszokott módon : a 40-es mérete, a zsinórkapacitást tekintve, körülbelül 60-asnak felel meg - tehát egy „nagyhalas", harcsázó, pontyozó orsóról van szó.

   Az orsóház, a rotorral és a dobbal együtt fémből készült, a fékcsillagon és a jellegzetes formájú hajtókarfogantyún kívül alig találunk műanyagból készült alkatrészt. A meghajtó szerkezet tányérkerekes, kulisszás dobemelésű, ennek ellenére a zsinórprofil viszonylag szépnek mondható. A még nem néma visszaforgásgátló a csigatengelyen rögzített, fogazott tárcsára hat.

   Ami a legmeglepőbb : a korszerűbb orsókhoz képest csak néhány darabból álló szerkezet, mindössze egy hézagoló alátéttel, a mai orsókat megszégyenítően finoman, kiegyensúlyozottan, mindenféle mellékzaj, surrogás, kattogás nélkül működik - több évtizednyi használattal a háta mögött.

 

ryobi_mx_3.jpg

 Az átlagos esztétikai élményt nyújtó, de rendkívül strapabíró orsóban a Tokoz is látott fantáziát - a nálunk is kapható Tokoz MK100-as az MX széria licence alapján készült (a csehszlovákok a dobról természetesen lespórolták a nyomógombot)

 

ryobi_mx_6.jpg

Az aranyszínű fémdob gombnyomással levehető, a felkapókar görgője kerámia

 

ryobi_mx_5.jpg

„One Touch", azaz egy mozdulattal behajtható hajtókar - ehhez mindössze a vaskos, krómozott csavarót kell fél fordulattal előre fordítanunk

 

ryobi_mx_2.jpg

A túloldalon egy hosszú, erős csavar tartja a hajtókart, ezt csak az orsó szétszerelésekor kell kicsavarnunk - például egy pénzérmével

 

ryobi_mx_7.jpg

Egyszerű, megbízható meghajtó szerkezet, gigantikus méretű tányérkerékkel. Az egy darab golyóscsapágy az orsónyakban található

 

ryobi_mx_1.jpg

A siker titka : a főbb alkatrészek még a durvább igénybevételhez képest is jelentősen „túlerősítettek"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 106
Heti: 29
Havi: 3 446
Össz.: 876 604

Látogatottság növelés
Oldal: RYOBI MX40D
HOKÉV horgászbotok és egyebek... - © 2008 - 2024 - hokevhorgaszbotok.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »